Kulturkalas

Kulturkalas är ett inkluderande projekt som syftar till att stärka både kulturell identitet och social integration med utgångspunkt i Malmö. Med kreativitet, samarbete och samhällsengagemang skapas en plattform för långvarig positiv utveckling för barnfamiljer, särskilt de som står inför utmaningar i det svenska samhället.

Projektet innehåller flera engagerande och meningsfulla delar:

Återvinningspyssel i samarbete med @mindfulnesshomemalmo – där barn och vuxna skapar med hjärta och omtanke för miljön.

Återvinningsmode i samarbete med Afrikansk Kvinnor och ungdoms föreningen – ett kreativt projekt där gamla kläder förvandlas till fantastiska balklänningar för gymnasieelever.

Dans & Musik – Afro Step-dans och skapande av instrument av återvunnet material bjuder på både rörelseglädje och rytmer.

Hållbar matlagning – vi lagar god och miljösmart mat tillsammans och samlar våra recept i en gemensam kokbok.

Samhällsinformation – genom Afroswedes erbjuds samhällsvägledning för att stärka deltagarnas kunskap och delaktighet i samhället.

FEBRUARI 2026 firar vi höjdpunkten – Kulturkalasets stora avslutningsfest där vi hyllar allt vi har skapat tillsammans!

Allt är gratis och alla är välkomna att samskapa – oavsett bakgrund, ålder eller erfarenhet. Tillsammans formar vi ett mer hållbart, kreativt och inkluderande Malmö.

Med stöd av: Region Skåne

Kora Sagor – Ormen och Grävskopan

Med stöd från Kulturförvaltningen i Malmö, sedan 2022  till 2024 är vi stolta att presentera projektet Kora Sagor – Ormen och Grävskopan, ett unikt och interaktivt familjeevenemang som framförs av Andreas Åkesson och Mao Zybamba. Projektet tar med publiken på en resa genom västafrikansk musik och berättande, där det traditionella instrumentet Kora, en harpa-liknande luta med 21 strängar, spelar en central roll.

Ormen och Grävskopan är en familjeföreställning som riktar sig till både barn och vuxna. I denna interaktiva föreställning uppmuntras barn och deras föräldrar att delta genom att sjunga, dansa och vara en del av den levande berättelsen. Musik, rörelse och berättelser vävs samman för att skapa en magisk och lärorik upplevelse för alla åldrar.

Vi är glada att ha fått stöd från Kulturförvaltningen i Malmö för att genomföra detta projekt och vi har haft förmånen att uppträda på flera bibliotek och kulturhus i Malmö. Projektet har hittills genomförts på olika bibliotek i Malmö, Allaktivitetshusen i Malmö, samt Bara och Svedala bibliotek.

Vi ser fram emot att fortsätta sprida glädje och kultur till fler genom Kora Sagor – Ormen och Grävskopan, där vi skapar minnesvärda stunder av musik, dans och gemenskap.

Fågeln som sökte sin röst - en dansföreställning

En visuell berättelse om en fågel som söker sin röst. Sökandet skildras i ett intimt möte mellan musiken från det västafrikanska stränginstrumentet kora och de två dansarnas rörelser. Även kutiro-trumman manar ibland på fågeln på vägen. En berättelse full av infall och improvisationer, möten och härmande. Inom ramen för föreställningen bjuds även åhörarna in att delta i sång och dans samt att leka fram förslag på rörelser som kan hjälpa fågeln att hitta sin röst. Endast med deras hjälp kan fågeln finna sin röst. Ett sökande efter uttryck som blir olika varje gång.

Syfte: Att utveckla barns och ungas förmåga att tolka, fantisera och samarbeta i ett konstnärligt uttryck, samtidigt som de får träna sin koordination och rörelseförmåga.

Barn och unga röster genom konst

Barn och ungas röster genom konst” är ett projekt där barnen själva får skapa sina egna kläder, som sedan kommer att visas upp i en modevisning av barn och ungdomar. Det kommer även att bli en dansföreställning där barnen medverkar samt en konstutställning av deras verk, som inkluderar återvinningspyssel och målningar. Under dagen kommer det att finnas ansiktsmålning, pyssel och möjlighet för besökare att måla. Evenemanget äger rum på Mobilia den 5 oktober, och lokalen är preliminärt bokad.

Syfte: Syftet med projektet är att utveckla barnens kreativitet, finmotorik, konstnärliga uttryck, sceniska uppträdanden, logiskt tänkande, förmåga att lösa problem och samarbetsförmåga. Genom att använda Barnkonventionen, särskilt artiklarna 2, 3, 6 och 12, strävar vi efter att involvera både barn och vuxna, inklusive familjer, för att öka medvetenheten om barnens rättigheter. Målet är att skapa en inkluderande gemenskap där barn kan uttrycka sig, känna sig sedda och hörda.

en_US